Ιαπωνία Σεισμός - Ενημέρωση 

Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες από την JARL (Japan Amateur Radio League - IARU Region 3) στις συχνότητες επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής απο τον φοβερό σεισμό των 8,9 ριχτερ.
Η Ιαπωνία βρίσκεται μπροστά σε μια απο τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της νεότερης ιστορίας της η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων αλλα και τεράστιες καταστροφές σχεδόν σε ολόκληρη την υποδομή της βορειοανατολικής παράκτιας περιοχής.
Οι καταστροφές έχουν να κάνουν με το οδικό, το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το αεροδρόμιο και ενα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης Σεντάι. Το τσουναμι που προκλήθηκε απο τον σεισμό "γίγας" κατέστρεψε ολοσχερώς περισσότερες απο 3.000 κατοικίες και προξένησε ζημιές, μικρές ή μεγάλες, σε άλλες 55.380 κατοικίες.
Ο Κεν Γιαμαμότο JA1CJP, γραμματέας IARU για την περιοχή 3 δήλωσε οτι η Ιαπωνική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών JARL (JA1RL) σε συνεργασία με πολλούς ραδιοερασιτέχνες της περιοχής οι οποίοι επιχειρούν με μπαταρίες και με φορητές γεννήτριες, προσπαθούν να κρατήσουν σε επαφή τα σωστικά συνεργεία με την πρωτεύουσα της χώρας, συνδράμοντας έτσι στον συντονισμό των επιχειρήσεων τους. Σε πολλές περιοχές οπου είχε κοπεί η ηλεκτροδότηση, σιγά σιγά επανέρχεται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ραδιοερασιτέχνες να μπορούν να λειτουργήσουν τους σταθμούς τους, βοηθώντας έτσι και αυτοί το πολύ δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η JARL.
Ο Ken JA1CJP παραθέτοντας τις τοπικές πηγές ειδήσεων δήλωσε: Η κατάσταση χειροτερεύει. Στις 15 Μαρτίου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι 2.414 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (από 1.627, 24 ώρες νωρίτερα) και 3.118 φέρονται ως αγνοούμενοι.
Από πολλά έθνη έφθασαν σωστικά συνεργεία και άρχισαν τις δραστηριότητές τους στις πληγείσες περιοχές. Συγκεκριμένα ήρθαν απο Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία, Αυστραλία και Ρωσία. Η Ιαπωνική κυβέρνηση έχει λάβει βοήθεια από 91 έθνη και εννέα διεθνείς οργανισμούς.
Να τονίσουμε οτι η JARL έχει δώσει επίσημα τις συχνότητες συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης οι οποίες είναι οι 3525, 7030, 7043 και 7075 και καλό θα ήταν να τις διατηρήσουμε ανοιχτές. Επίσης χρησιμοποιούνται και συχνότητες στα VHF 144/SSB καθώς και στα UHF.

- Linton Jim, VK3PC,
Πρόεδρος IARU (περιοχή 3) της Επιτροπής Επικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών.