Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος (ΣΡΕ - www.grc.gr ) δημιουργήθηκε το 1995 και είναι πανελλήνιο, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ενδιαφέρεται για τη διάδοση του ραδιοερασιτεχνισμού και την αναβάθμιση της τεχνολογίας των ραδιοεπικοινωνιών.
Επιπλέον, δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση νέων τεχνολογιών στην εγκατάσταση δικτύων ραδιοεπικοινωνίας ως προσφορά στα μέλη του και στο κοινωνικό σύνολο σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο ΣΡΕ από την ίδρυσή του, εξαπλώνει τις τεχνολογίες PACKET και APRS (ψηφιακές μορφές επικοινωνίας). To APRS μαζί με την τεχνολογία GPS, το Internet και τους πομποδέκτες επιτρέπει στους ραδιοερασιτέχνες να επικοινωνούν με όλο το κόσμο μέσω ψηφιακών δικτύων επικοινωνίας, ανταλλάσσοντας γραπτά μηνύματα σαν τα SMS, αλλά και να βλέπουν πλήθος χρήσιμες πληροφορίες για τους συναδέλφους τους ή τον καιρό, πάνω σε ψηφιακό χάρτη στο PC τους.
Τον Νοέμβριο του 2003 ο ΣΡΕ δημιούργησε το πρώτο ραδιοερασιτεχνικό VORTAL και Forum στην Ελλάδα (Ham Wireless Networks, www.hwn.gr)
O Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος [Σ.Ρ.Ε.] δημιουργήθηκε το 1995 [1996 η έναρξη] μετά από την ανάγκη μεγάλου αριθμού ραδιοερασιτεχνών να ξεφύγουν από τα κατεστημένα που επικρατούσαν την τότε εποχή και να δημιουργήσουν ένα σύλλογο με σύγχρονο πρόσωπο και όραμα, ο οποίος σέβεται και εκτιμά τις συνηθισμένες μεθόδους ραδιοερασιτεχνικής επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα στρέφεται, ακολουθεί και υιοθετεί τις νέες τεχνολογίες και εξελίξεις, έτσι ώστε αυτό το hobby και κοινωνικό αγαθό να μην πεθαίνει ποτέ, αλλά αντιθέτως να είναι σύμφωνο με τα σημεία των καιρών και των τεχνολογικών εξελίξεων.
Από το 1995 μέχρι σήμερα ο Σ.Ρ.Ε. μαζί με τους συνεργαζόμενους ανά την Ελλάδα τοπικούς συλλόγους, κατέχει ένα σωρό πρωτιές και καινοτομίες, πρωτιές που τον κάνουν να ξεχωρίζει με διαφορά σε σχέση με άλλους, κυρίως γιατί για εμάς το κάθε μας μέλος είναι και ένας ξεχωριστός άνθρωπος τον οποίο σεβόμαστε, ενθαρρύνουμε, υποστηρίζουμε και εκτιμούμε, και για αυτό τα μέλη μας και οι υποστηρικτές μας ανέρχονται σε εκατοντάδες ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του Σ.Ρ.Ε. είναι κάτω των 35 ετών και πως τα μέλη του αυτά κάθε αυτά απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουν να κάνουν άμεσα η έμμεσα με τις νέες τεχνολογίες, αυτή άλλωστε είναι και η κινητήριος δύναμη του Σ.Ρ.Ε., οι νέοι άνθρωποι, οι άνθρωποι με ανοιχτές αντιλήψεις και θέληση για πρόοδο.
Το 2003 ο Σ.Ρ.Ε. δημιούργησε το ΠΡΩΤΟ Ραδιοερασιτεχνικό Site και Vortal στην Ελλάδα, το www.hwn.gr [Ham Wireless Networks] δίνοντας οριστικά τέλος με αυτό το τρόπο τις παλιές αντιλήψεις που κάποιοι ήθελαν - και δυστυχώς θέλουν ακόμα- να επικρατούν.
Το www.hwn.gr σηματοδοτεί τη νέα εποχή στο Ραδιοερασιτεχνισμό μιας και εκτός από ένας κοινός τόπος συνάντησης για τους έλληνες Ραδιοερασιτέχνες και όχι μόνο, είναι και ένας χώρος που δίνει την ελευθερία στα εγγεγραμμένα μέλη του Site να εκφράζουν τις απόψεις τους για τον Ραδιοερασιτεχνισμό χωρίς λογοκρισία και περιορισμό, άλλωστε το www.hwn.gr αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα φιλικότητας και δημοκρατίας, του ανθρώπου, του λόγου και της σκέψης.
Το www.hwn.gr είναι μια ιδέα που με ηθική ικανοποίηση υιοθετήθηκε και κατανοήθηκε από πάρα πολλούς κυρίως γιατί είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος γραπτής έκφρασης ιδεών και απόψεων και εκτός αυτού το www.hwn.gr αποτελεί σήμερα σημείο αιχμής και αναφοράς των Ραδιοερασιτεχνικών εξελίξεων στην Ελλάδα ασχέτως αν αυτή η ιδέα αντιγράφεται πλέον και από άλλους.
Τέλος, ο Σ.Ρ.Ε. είναι δημιουργός του Πρώτου Πανελλαδικού Δικτύου Επικοινωνίας Φωνής VHF/UHF.
Η ιστορία του Συλλόγου